În Ungaria, toți avocații au dreptul de a acționa în cauzele penale și de a le susține în instanță.

Așadar, nu este nevoie de o calificare specifică în domeniul dreptului penal și nici nu există o astfel de calificare. Un avocat specializat în penal din Ungaria este cunoscut și sub numele de avocat al apărării, deoarece de obicei apără suspecți sau inculpați (sau persoane condamnate) în cauze penale. Acest lucru este inexact, deoarece un avocat specializat în penal din Ungaria poate acționa și de partea cealaltă, ca reprezentant legal ai victimelor sau ca procuror privat.

Faptul că toți avocații pot acționa în cauze penale nu înseamnă, bineînțeles, că toți avocații se ocupă de apărarea penală. De fapt, cei mai mulți avocați lucrează cu precădere în alte domenii, cum ar fi redactarea de acte de proprietate imobiliară sau de societăți comerciale, sau în litigii civile.

Ce face un avocat specializat în penal din Ungaria?

Activitatea unui avocat specializat în penal din Ungaria este foarte variată, iar profesia de avocat este una foarte complexă. În plus, fiecare caz și fiecare situație este diferită. Se poate spune că un avocat specializat în penal din Ungaria trebuie mai întâi de toate să adune informații despre ceea ce este suspectat clientul său și ce probe există împotriva sa. Este, de asemenea, necesar să se afle dacă în cursul unei investigații ulterioare pot ieși la iveală alte probe. Un avocat specializat în penal din Ungaria trebuie să cunoască toate informațiile relevante despre client și despre situația sa de viață.

După aceea, strategia de apărare trebuie elaborată împreună, după ce avocatul și-a informat clientul despre modul în care legislația în vigoare clasifică infracțiunea.

Astfel, putem concluziona că sarcina unui avocat specializat în penal din Ungaria este de a contrabalansa dominația autorității de anchetă și de a facilita aplicarea drepturilor clientului său în cadrul procedurilor penale, de a-și ajuta clientul să elaboreze cele mai adecvate tactici de apărare în cazul respectiv, pentru a „scăpa” cât mai bine din procedura penală respectivă.