În Ungaria, arestul este cea mai strictă formă de măsură care implică libertatea personală, și anume privarea, de către o instanță, de libertate a persoanei acuzate.

Arestarea în Ungaria, inițial, poate fi dispusă, în vederea pregătirii procesului, doar de instanță, la cererea procurorului, până la hotărârea instanței de fond, pentru o perioadă maximă de o lună.

Pentru a dispune arestarea în Ungaria, instanța va audia  persoana învinuită, care poate face declarații sau refuza acestea, prezența avocatului acesteia este obligatorie.

Arestarea în Ungaria poate fi prelungită pentru perioade consecutive de până la trei luni, timp de până cel mult un an și, ulterior, pentru perioade de până la două luni.

Legea stabilește o limită maximă pentru care învinuitul poate fi arestat în Ungaria.

Astfel, durata maximă pentru care un cetățean poate fi  arestat în Ungaria nu poate depăși un an, în cazul unei învinuiri pentru o infracțiune pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de cel mult trei ani. Durata maximă pentru arestarea în Ungaria este de doi ani pentru infracțiuni care presupun o pedeapsă cu închisoarea mai mică de cinci ani, de trei ani pentru infracțiuni care presupun o pedeapsă cu închisoarea mai mică de zece ani și de patru ani pentru infracțiuni care se pedepsesc cu mai mult de zece ani de închisoare.

Ca regulă generală, arestarea în Ungaria trebuie executată într-un penitenciar, dar este posibilă și plasarea persoanei într-un centru de detenție al poliției, dar numai pentru o perioadă de până la 60 de zile, dacă parchetul decide în acest sens. Măsura arestării se efectuează imediat, indiferent dacă se exercită sau nu o cale de atac împotriva hotărârii.

Cu toate acestea,  în cazul în care judecătorul de cameră preliminară, contrar cererii procurorului, nu dispune arestarea suspectului, ci dispune aplicarea unei măsuri coercitive mai puțin severe (ordin de protecție, supraveghere penală) sau decide eliberarea acestuia, măsura indicată în hotărârea judecătorească este aplicată imediat și suspectul este eliberat, în pofida recursului depus de procuror împotriva hotărârii.

În cazul în care instanța decide să dispună arestarea în Ungaria, suspectul va fi transporta la penitenciar pentru o examinare medicală și pentru a fi încarcerat.

O regulă importantă este aceea care permite rudelor celui care a fost arestat în Ungaria să îi aducă acestuia îmbrăcăminte, în termenul de 72 de ore de la reținere.