Atunci când o persoană este trimisă la penitenciar (puşcărie) în Ungaria, ea se află într-o situație diferită faţă de cea a unei persoane libere.

În caz de încălcare a ordinii interne în penitenciar (puşcărie) în Ungaria sau pentru a o menține, personalul penitenciarului este autorizat și obligat să ia o serie de măsuri, inclusiv să folosească diverse măsuri coercitive împotriva deținuților. În cazul în care se folosesc măsuri coercitive, deținuții au dreptul la o contestație legală!

În cadrul măsurilor legale, gardienii și inspectorii dintr-un penitenciar (puşcărie) în Ungaria pot utiliza diferite mijloace de constrângere în conformitate cu legislația relevantă.

În primul rând, se poate recurge la constrângerea fizică ( imobilizare, constrângere, impunere, îndepărtarea, strângere de autoapărare) pentru a înfrânge rezistența unei persoane care se opune măsurii. În plus, se pot folosi cătușe, gaze lacrimogene, șocuri electrice, bastoane, câini de serviciu și focuri de armă cu muniție specială traumatizantă și/sau iritantă pentru a preveni agresiunea, evadarea, plecarea neautorizată și auto-vătămarea, precum și pentru a înfrânge rezistența la măsură sau pentru a respinge un atac care amenință direct viața, integritatea corporală, libertatea personală sau proprietatea.

În cazul în care alte mijloace de constrângere nu sunt eficiente, se poate folosi o armă de foc, dar în condiții stricte.

Totodată în cadrul unui penitenciar (puşcărie) în Ungaria se pot utiliza şi diferite tipuri de cătușe și mijloace de imobilizare, în timpul transportului sau al participării deținuților la activități care se desfășoară în afara penitenciarului.